Zachraňujme s rozumem

14.06.2024 21:57

Každý rok – především v květnu a v červnu – se v záchranných stanicích opakuje ten samý scénář. Lidé, v dobré víře, sbírají vyletující ptáčata a snaží se je „zachránit“, neboť se domnívají, že vypadla z hnízda. Pokud je však ptáče již plně opeřené (nemá na těle holá místa), a není zraněné, pak se jedná o ptáče, které samo z hnízda vyskočilo. Učí se létat (což pochopitelně neumí hned!) a rodiče ho v okolí hnízda krmí. Často se mohou tato vyletující mláďata ocitnout klidně i uprostřed parkoviště s jediným stromem.

Obecná rada je: nechte je na místě. Popřípadě je odneste nedaleko místa nálezu – max. cca 20 m) do bezpečnějšího prostředí (ideální je hustý keř). Nevadí, že jste se ho dotkli – ptačím rodičům lidský pach nevadí. Ptáče si rodiče pískáním přivolá a oni se o něj postarají. Nemá smysl složitě hledat hnízdo - kdybyste ho do něj vrátili, stejně vzápětí vyskočí. Každé ptáče si tímto obdobím musí projít a samozřejmě jich spousta uhyne – něco je uloví, nebo bohužel přejede…

Do záchranných stanic se přes veškerou osvětu dostává spousta takto zbytečně sebraných ptáčat. Jak to jen jde, snažíme se je vracet zpět rodičům. Tzv. polovzletná ptáčata bývají mnohdy velmi problematicky odchovatelná – v tomto věku často totiž od člověka odmítají přijmout potravu a sama ještě zobat neumějí. Také rychle podléhají stresu. Nejobtížněji zachranitelné dle (nejenom) našich zkušeností bývají sýkorky – a nyní je právě období, kdy z hnízd vyletují ve velkém. Opravdu jim nepomůžete tím, že je chytíte, a dokonce ani tehdy, když je odvezete do záchranné stanice. Obvykle do druhého dne uhynou.

Poslední tři sýkorky modřinky, které se k nám včera dostaly, zanechali nálezci na recepcích firem, veterinárních ošetřovnách apod. – bez popisu místa nálezu.

Bohužel na sebe nenechali kontakt, a tak jsme nemohli zjistit, kde ptáčata sebrali. Přes veškerou naši snahu jsme všechny modřinky našli druhý den ráno mrtvé. Přestože večer předtím krásně přijímaly potravu a byly čilé, přestože byly ubytované v luxusní kleci se zabudovanou infralampou, aby se nepodchladily.

Nálezci možná mají dobrý pocit. No, my jsme dost naštvaní a sýkorky jsou mrtvé. A tak se to opakuje každý rok....

Prosíme, nechte je být. Ano, spousta těchto malých ptáčátek nepřežije první dny po opuštění hnízda. Ale nepochybně mají větší šanci na přežití, když jim nebudete zasahovat do života a necháte to na přírodě.

Ta má víc rozumu, než my všichni.

Zpět